Wakker worden in het schilderij

Harry schildert, foto Cees Baars

Kunstschilder Harry van Zomeren uit Ermelo komt uit een echte paardensportfamilie. Maar omdat hij steeds van het paard afviel, besloot hij de dieren te gaan schilderen. foto Cees Baars

kunstschilder -Harry van Zomeren geboeid voor paarden
Interview voor de Stentor woensdag 21 februari 2007 door Hanneke Veldhuis
Ermelo

Op zijn eerste schilderij stond Friese hengst Moortje. Sindsdien schildert kunstschilder Harry van Zomeren (62) uit Ermelo paarden.

"Ik viel er altijd af, dus ben ik ze maar gaan tekenen."
In zijn atelier aan de Tolweg heeft hij twee kamers. Een voor het naturalistische werk, en een voor het poëtische. "Ik heb een paardensportfamilie. H
et begon eigenlijk met mijn neven die paarden hadden en daar wel een schilderij van wilden hebben. Zo kwamen er steeds meer opdrachtjes. "Van Zomeren, veertig jaar kunstschilder, leerde bij portrettist Martin Brink alle kneepjes van het vak. "Van mijn tiende tot mijn twintigste ongeveer. Vanaf mijn 23ste ben ik vrije kunstenaar. Die overgang ging heel vloeiend, ik had al veel contacten en opdrachten."
Hoewel zijn familie vooral uit paardenliefhebbers en musici bestaat, koos Van Zomeren voor het schildersvak. "Noten vond ik een vervelende zaak, dat eindeloze oefenen. Schilderen is steeds weer nieuw, daar heb je minder discipline voor nodig."

Twee grote, bruine schildersezels staan in het atelier. Een keukentje en een senseo-apparaat. "Schilderen is voor mij jezelf verliezen. Zoals je je kunt verliezen in een boek of een muziekstuk. Je hebt van jezelf geen last. De piekerij houdt op. Dagelijks verlies ik mezelf en word ik wakker in het schilderij. Iets heeft het schilderij gemaakt, maar ik was er niet."
De werken in de ‘poetische kamer’ hebben veel kleur. "Hier gaat het meer om de gevoelskant. Sinds de jaren negentig laat ik me inspireren door de Indiase filosofie."

Naast de schilderijen met olieverf en aquarel, maakt de Ermeloër pentekeningen. Zo komt dit jaar een boekje uit met tekeningen van Ermelo. "Ik ben van nature een penmens. De kunst van het minimaliseren. Ik houd van een simpele lijn, van eenvoud."

Van Zomeren gaat binnenkort op zoek naar een nieuw atelier. "Het industrieterrein is te afgelegen. Ik wil meer in het dorp zitten, waar de mensen zo even naar binnen lopen om een praatje maken."

Harry van Zomeren (62) uit Ermelo schildert realistische paarden, maar maakt ook kleurrijke poëtische doeken.